tirsdag 29. januar 2013

Hva kan man erstatte sukkeret med?

Jeg har vært så heldig å få lov til å skrive et gjesteinnlegg på Foreldremanualen.no


Her er innlegget :)

~~~~~~O~~~~~~


Dette innlegget er skrevet av Stine Marie, som driver bloggen Barnematbloggen. På bloggen deler hun oppskrifter på sunn og god familiemat. I tillegg skriver hun litt om hverdagen og gode tips som hun har opparbeidet seg etter at hun ble mamma.

Stine Marie er 31 år gammel, gift og mamma til 5 barn. Storesøster på 8 år, storebror på 7 år, tvillingene på 4.5 år og vesla på 2 år. Til daglig er hun nettopp ferdig med bachelorgraden i Administrasjon og Ledelse, i tillegg til at hun i fjor ble ferdig utdannet kostholdsveilder.

Bilde: Barnematbloggen

Sukker er som de fleste er enig i – usunt! Sukker er tomme kalorier som ikke gir noen næring i form av verken vitaminer eller mineraler. Det er mange som sier at barna blir “høye av sukker”, men hos mange barn kan man se at det kommer andre reaksjoner også. Når kroppen inntar sukker, så gjør dette at blodsukkeret svinger.

Som fembarnsmor har jeg flere ganger sett på mine egne barn at sukker gjør mye med humøret deres. De periodene hvor det har vært spist for mye sukker hos oss, så har barna blitt irritable og humørsyke! De krangler mer og blir slappe etter en stund.

Så hva kan vi som foreldre gjøre for at sukkerinntaket skal bli mindre? Her er noen tips fra meg.

Så hvordan kan man redusere sukkerinntaket?

Det som er best er å redusere saft, godteri og kaker i hverdagen! La barna få minimalt med dette i løpet av uken, og gjeninnfør “lørdagsgodtet”. På denne måten vil sukkerinntaket holdes til det “normale”, og barna har noe å se frem til i helgen!

Når det gjelder juice som drikke, så gir denne større svingninger i blodsukkeret enn selve frukten gjør. Det er lurt å venne barnet til at vann er den eneste tørstedrikken. Juice og melk er greit å drikke til måltidene, men drikk vann utenom!

Det beste er å velge naturlig søte produkter som for eksempel litt frukt, litt honning eller litt naturlig søtstoff som for eksempel Stevia, Bjørkesøt og Agavesirup blant masse annet. Se denne fine oversikten over produkter man kan erstatte sukkeret med.

Kutt opp grønnsaker og frukt og server barna. Gjerne sammen med en dipp til! Du vil bli overasket over matgleden barna viser. :) Ellers så kan tørket frukt være et godt alternativ til litt sunt hverdags snop.


Hva kan resultatet bli?

I vårt samfunn har det blitt en “vane” at kos forbindes med mat. Skal vi kose oss i kveld? Ja hva står på menyen?

Det er ikke til å komme vekk fra at det er vi som foreldre som har det overordnede ansvaret for hva barna våre putter i munnen. Risikoen for hull i tennene og overvekt blir stadig større. Sukker kan også fortrenge mat med næring og det kan føre til at kostens totale næringsinnhold blir redusert.

Husk at det er du som forelder som er forbildet til barnet og det er du som har ansvaret for ditt barns helse, og de vanene som barna får når de er små, tas med videre i livet.

Bilde: Barnematbloggen

Oppskrift på søtt og syrlig lørdagsgodt

Du trenger:

2 sitroner
6 små ss gelatin
Søtning (jeg brukte steviapulver)
1 stor appelsin
1 liten ts rødbete saft

Fremgangsmåte:

Den Søte Gule

Press saften ut av en stor appelsin. Dette blir ca 1 dl saft. Hell saften i en kjele og tilsett 3små ss gelatin og litt søtning. Jeg brukte litt stevia. (stevia er veldig søtt, så bruk lite og heller smak deg til)

Varm blandingen til gelatinen er helt oppløst, og hell blandingen over i former. Jeg brukte en isbitform i silikon og 2 sjokoladeformer til alt sammen.

Den Sure Røde

Press saften ut av to sitroner. Dette blir igjen ca 1 dl saft. Hell saften i en kjele og tilsett 3 små ss gelatin og litt søtning. Her brukte jeg litt mer enn forrige. Tilsett en liten ts rødbetesaft for å få de røde.

Varm blandingen til gelatinen er oppløst og hell de over i former.

Sett blandingen i kjøleskapet i ca 1 time…. Da er de klare for å nytes!

1 kommentar: