tirsdag 22. januar 2013

Leggerutiner

Vesla som nyfødt
Hei hei alle sammen <3

Tenkte jeg skulle skrive litt om leggerutiner idag.... Det er veldig mange i min omgangskrets som spør meg hvordan vi klarer å ha rutiner på legging med fem barn!

Jeg har vært "streng" på dette hele veien, siden ungene har vært rundt 3 mnd gamle! Da har det vært inn på eget rom og "natta".... Så fort ungene har fått tenner har det vært avvenning med melk om natten og når det gjelder de av barna som har brukt smokk, så har vi kuttet denne ved 2-årsalder. (Da har vi sluppet å stå opp om natta)

Men nå sier jeg ikke at dette kan hjelpe på alle barn, men min erfaring har vist at dette er gode tips:


 • Kle av barnet, vask ansiktet og hender, og ta på pysj.
 • Evt. kan barnet ta et godt varmt bad, med lavendel i
 • Puss tennene rett før barnet legger seg (fra første tannen dukker opp)
 • Deretter bæres barnet i seng og "tulles" inn i teppe eller dyne.
 • Pass på at leggestunden blir positiv for barnet, og ikke noe man "stresser" med.
 • Kos og klem hører med
 • Du kan godt gi barnet litt vann på sengekanten før det legger seg ned. (alle mine vil ha dette)
 • Fra toårsalder er godnatthistorier morsomt
 • Når barnet er rundt 2 år, så kan de bli litt mer "urolig" ved leggetid. Da kan et tips være å ha døren på gløtt eller ha en liten nattlampe på.
 • Hvis dere skal ha barnevakt så er det en fordel hvis barnevakta kommer mens barnet fortsatt er våkent. Forklar situasjonen og la barnet føle seg trygg på at dere er der senere. Hvis barnet blir "stresset" i seng, så skaper dette en indre uro hos barnet og det vil ikke sovne.

~¨~¨~¨******~¨~¨~¨


"Det går ikke alltid like glatt å få barnet til å sove. Babyer er ofte overtrette og irritable og klynker en liten stund. Ikke kom ilende til for det minste klynk. La først barnet få anledning til å falle til ro på egen hånd."

(kilde: Andrea Schmidt-Forth)

2 kommentarer:

 1. Jeg lurer på hvordan du har knekt koden med at de forblir i egen seng? Jeg hadde ingen problemer med det hos nr 1, men CA nekter å gå i seng, for så å ligge i sengen sin (hun har "stor pike seng" så derfor ikke sprinkelseng) og la meg gå ut. Vi må sitte inne hos henne til hun sovner og det kan ta helt opp til 2t alt avhengig av hva for en dag hun har. Før sov hun i vår seng, men pga. for mye tull fra hennes side nå så bestemte jeg meg for å flytte henne på rommet sitt igjen.

  SvarSlett
 2. Vi har faktisk ikke hatt noe problem med at de går ut av sengen! Jeg husker eldste gutten våknet om morgenen og satt og ropte på oss! Da var han litt større enn vesla og CA, men han turte altså ikke gå ut av senga! hehe

  Men jeg vil tro at hvis du gjør det samme hver kveld (og ja det er slitsomt), så vil jeg tro at hun snart "skjønner greia" og legger seg fint. Du kan jo stå i døråpningen og vise at du er der. Gi beskjed om at du ikke går noe sted, og at det er trygt å sove nå!

  Hvis hun er lysvåken så kan det jo være litt vanskelig å få henne til å sovne, men jeg tror "koden" må være tålmodighet her altså! ;)

  SvarSlett