mandag 28. mai 2012

Husk å bløtlegge havregrynen

Hei hei! <3

Jeg følger mye med på denne bloggen om dagen! Den er veldig inspirerende,
og jeg lærer noe nytt hver dag! 

Jeg utforsker en del på kjøkkenet om dagen, og forrige uke var det utforsking om bløtlegging av gryn/korn.

Jeg la havregrynene i vann natten over,
og til frokost neste morgen koste jeg og vesla oss med havregrøt.

Det falt som vanlig i smak, og jeg syntes denne varianten var så utrolig mye bedre. 

Så heretter blir det bløtlagte korn hver morgen for meg og vesla.

Er nydelig start på dagen!

Havregrøt

2 dl havregryn
2 dl vann
1 ss nypresset sitron
1 ts salt

Fremgangsmåte:

Bland alt sammen i en bolle og la det stå på benken med lokk på til dagen etter.Tilsett 1 dl vann dagen etter og la det få et oppkok.

Server gjerne med rosiner og banan!

Nyyyydelig!!! :DMange næringsstoffer

Havregryn er pressede havrekorn. Da er alle bestanddelene av kornet med, og slik blir det mest næringsrikt. På mange måter kan vi si at havre er ernæringsmessig litt i særklasse når det gjelder korn. Med dens innhold av proteiner og sunt fett er den mer næringsrik enn andre kornarter. Av vitaminer inneholder havre B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoksin), i tillegg til E- og K-vitamin.
Når det gjelder mineraler, finner vi både jern, kalsium, magnesium, fosfor, sink, kopper og silisium. Silisium har beskyttende effekt mot blant annet aluminiumsforgiftning. Havren er i utgangspunktet glutenfri, og det kan være gunstig. En del mennesker får ubehag av gluten. Det kan likevel forekomme gluten i havren når den er malt på møller som er brukt til andre glutenholdige kornsorter.

Hvorfor bløtlegge havregrynene?

Det finnes fytinsyre i blant annet korn og bønner. Den finnes i det ytre skallet av forskjellige kornslag og danner tungt løselige kalsiumsalter, eller fytat. Fytinsyren binder seg til mineralene i kornet og gjør dem litt utilgjengelige for organismen vår. Opptaket hemmes. Ved bløtlegging brytes disse bindingene, og mineraler som kalsium, sink, jern og magnesium blir mer tilgjengelige og lettere opptagelige. Kornet selv inneholder enzymet fytase, som spalter fytinsyren så den ikke kan danne de uløselige forbindelsene. Dette skjer når man bløtlegger eller gjærer kornet. (kilde)
Så da ønsker jeg store og små en riktig fin dag videre,
og så anbefaler jeg dere alle å legge grynene i bløt,
og nyte dette sammen i morgen! <31 kommentar: