torsdag 19. april 2012

Introduksjon av mat til babyer


Når skal man introdusere de den forskjellige maten til babyer?

Jeg pleier jo ikke som dere vet å skrive så masse informasjon i bloggen min! Jeg har konsentrert meg mest om oppskrifter.

Men her kommer et innlegg om når den forskjellige maten kan introduseres for babyer.

Jeg har gjort meg opp noen erfaringer opp igjennom, og jeg vil gjerne dele de med dere.

Oppstartsfasen

Når babyen blir født begynner reisen med smaksopplevelser. Det er da babyen blir introdusert for morsmelk, eller morsmelkerstatning. Den første melken babyen får smake kalles for råmelk (kolostrum).
Det første leveåret til babyen er en spennende reise, med mange ulike opplevelser når det gjelder smaker, lukt og mat som utforskers. Når barnet blir ett år, spiser det gjerne den samme middagen som resten av familien spiser.

I tillegg til morsmelk anbefales det å ta tran eller D-vitamintilskudd fra 4 ukers alder.

Introduksjonen av fast føde

Den første introduksjonen til fast føde bør starte ved 6 måneders alder. To av barna mine, hadde imidlertid behov for litt fast føde fra de var 5 mnd. De var sutrete og sov dårlig på natten. Dette bedret seg når de fikk mer mat. Så her er det litt individuelt.

I starten er det viktig å ha tålmodighet og ikke haste frem den faste føden. Noen barn bruker lengre tid på introduksjonen, mens andre igjen tar dette veldig greit. Føl deg frem!

Den første maten kan gjerne være grøt eller grønnsaker. Det spiller egentlig ingen rolle hva du begynner med.  Men en teskje er ofte nok i starten. Husk at kroppen må venne seg til å fordøye annet enn melk.
Hvis du velger grønnsaker som første smak, så anbefaler jeg potet eller gulrot. Gjerne sammen også! Dette har en mild smak og når den blir kokt og most, så er det en ypperlig konsistens. Du kan gjerne blande i litt morsmelk eller morsmelkerstatning også!

Når det gjelder grøt anbefales det at denne er jernberiket. Grøten skal introduseres sakte og gradvis.

6 måneder

Nå kan du gjerne introdusere annen drikke til barnet. Gjerne litt usukret fruktsaft og eller juice. Bruk gjerne teskje i starten.

Hjemmelaget mat har ofte mer variert smak en industrifremstilt og er enkelt å tilberede. Bruk gjerne oppskriftene fra bloggen min eller bruk fantasien, og ikke gi opp! Det blir en vane. Bruk gjerne krydder i maten… Barn er glad i smak, men unngå å bruke for mye salt! 

Mat du bør vente med.

·         Honning skal ikke gis før barnet er ett år. Den kan inneholde spor som kan utvikles til botulisme bakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme!
·         Spinat, rødbeter, bladselleri og nesle inneholder mye nitrat.
·         Små matbiter kan sette seg fast i halsen, så vær nøye med mosingen av maten.
·         Kumelk bør ventes med det første året, fordi den kan fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten.

Håper dette var til litt hjelp!


Ønsker dere en riktig fin dag!!! 
1 kommentar:

  1. Så flott innlegg! Jeg har en liten gutt på 6 mnd som lærer seg å spise mat nå - foreløpig går det veldig bra! Følger med på oppskriftene dine også, veldig morsomt å få innspill til god og sunn mat til ungene :)

    SvarSlett