tirsdag 19. februar 2013

Barn, mat og vekst

Bilde: Barnematbloggen
For at barn skal kunne utvikle seg og vokse som de skal, så trenger de sunn, næringsrik og allsidig kost.

Det er veldig individuelt hvor mye et barn spiser, og det finnes egentlig ingen retningslinjer som skal følges.

"Man skal aldri krangle om mat og aldri tvinge et barn til å spise".

Det er foreldrenes ansvar hver dag og sørge for at barna får i seg næringsrik og bra mat. Ofte er det en fordel at maten ser interessant og spennende ut. Maten skal forbindes med noe positivt og bringe frem glede og lyst til å spise.

Hvor mye bør barnet spise?

Som sagt så er dette veldig individuelt, men stort sett så spiser de fleste barna det de trenger. De spiser til de ikke er sultne lenger, og så lenge foreldrene tar ansvar så skal det ikke være noe problem!

Ekspertene enes om at man skal la barnet bestemme. Server barnet og mat det,eller la det spise til barnet sier ifra.

Det er en fordel at barnet får ro rundt måltidet - la barnet få slippe masse inntrykk fra TV, venner og leker.

Mange babyer kan faktisk spise mer enn siden eldre søsken, men ved ett og et halvt-årsalderen regulerer de matinntaket siden de ikke vokser like fort lenger.

Spise selv

Det er ikke uvanlig at barnet gjerne vil spise selv. Noen ganger til foreldrenes frustrasjon, fordi det blir mye søl og griseri. Men det er så viktig for barnas utvikling og la de få lov til å prøve selv. Man kan faktisk se at de minste babyene fra 6-mnd alder strekker seg etter skjea når de mates.

Og selv om barnet gjerne griser og søler rundt med maten, så er det ikke dermed sagt at barnet ikke kommer til å spise pent når det blir større. Men det er viktig for interessen til barnet, og få litt nærkontakt med det som skal i magen!

Det er heller ikke uvanlig at barn ikke vil spise fra skjea som kommer farende mot munnen. La barnet få lov til å eksperimentere og mate seg selv. Da er det straks veldig mye mer spennende!

Skjær gjerne maten i små biter og la barnet får kjenne på og spise med hendene hvis det vil! I hvert fall den første tiden!

Barn som starter i barnehage tidlig, lærer fort å spise selv.

Når barnet begynner å spise med skje selv, så holder det skjeen med hele hånden, og bevegelsen går ut fra skulderen. Dette betyr at skjeen må snus inni munnen.

Ved toårsalderen kan barnet holde skjeen mellom tommel og pekefinger og lene seg fremover når han fyller den med mat.

Når barnet blir rundt tre år, så kan enkelte spise som de voksne, med bøyd tommel og uten at de søler så mye.

~~~~~~<>~~~~~~


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar