onsdag 14. januar 2015

Den første grøten

Det er mange som lurer på hvordan man kan lage grøten selv. Så her kommer noen oppskrifter som du kan prøve ut når barnet skal begynne med fast føde fra 6 mnd's alder.

Når du skal lage grøten selv fra bunnen av så er det viktig å sørge for at tilgjengeligheten på jernet er så god som mulig. Dette gjør du ved å bløtlegge melet. HER står det litt om bløtlegging av havregryn.

Det kan være greit å tilsette bær- eller fruktmos til måltidet også, gjerne de med C-vitamin.

Grøten bør kokes tykk på vann, og tilsettes morsmelk eller morsmelkerstatning for å få passende konsistens før servering. Gjør dette når grøten er litt avkjølt for å bevare bl.a viktige immunstoffer i morsmelken.

Tips: Bruk en liten kjele når du koker grøten. I større kjeler vil grøtvæsken fordampe før grøten er ferdigkokt.

Grøtoppskrifter


Havregrynsgrøt
ca 1.5 dl

1 dl vann
2 1/2 - 3 ss lettkokte havregryn
1/2 - 1/3 dl morsmelk eller morsmelkerstatning

Fremgangsmåte:

Bland kaldt vann og havregryn sammen. Varm opp under omrøring, og la grøten koke i ca. 3 min. Avkjøles noe før du tilsetter morsmelk eller morsmelkerstatning.

Grovgrøt av sammalt mel
ca 1 dl.

2 ss sammalt hvete, grov
1 dl vann
litt morsmelk eller morsmelkerstatning

Fremgangmåte:

Bland mel og vann godt sammen. La blandingen stå en time eller mer til bløtlegging før koking. Varm opp mens du rører, og la grøten koke i 5 minutter ved svak varme under lokk. Spe med morsmelk eller morsmelkerstatning

(kilde: Sosial- og helsedirektoratet Mat for Spedbarn)


Hirsegrøt

1/2 dl hirseflak
2 dl vann
Litt morsmelk eller morsmelkerstatning

Fremgangsmåte:

Bland sammen hirseflak og vann. Kok opp under omrøring og la grøten koke i 3 minutter. La grøten avkjøles litt og tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning.


Maisgrøt

2 ss maismel
2 dl vann
Litt morsmelk eller morsmelkerstatning

Fremgangsmåte:

Bland vannet og maismelet og la det stå en times tid. Kok opp under omrøring og la det koke i 5 minutter. La den avkjøles litt og tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning.

Grøt av speltmel
Spelt er lettere fordøyelig enn hvete og inneholder mye jern

4 ss speltmel
2 dl vann
Litt morsmelk eller morsmelkerstatning

Fremgangsmåte:

Bland mel og vann. Kok opp under omrøring i 5 minutter. La grøten avkjøle seg litt og tilsett morsmelk eller morsmelkerstatning.

Fordeler med å lage grøten selv




- Du kan bestemme selv hva som er i grøten
- Du unngår enkle sukkerarter som dem som er i den ferdigproduserte grøten
- Du trenger ikke å venne barnet til at grøten skal smake så søtt
- Du unngår å bruke melkepulver helt i starten, noe som kan være greit siden flere barn sliter med melkepulverallergi og sensitiv mage.
- Du kan berike grøten med naturlige råvarer som ikke er "skadelige" for barnet. Slik som frukt, bær som inneholder mineraler og gode vitaminer.


Husk: Det er enkelt å lage grøten selv, så prøv du og da vel!! 




1 kommentar:

  1. Takk ! De skal prøves når den tid kommer ! Tommel opp for "hemlaga" !!👍👍👍

    SvarSlett