onsdag 7. november 2012

Vintertid og D-vitamin


Vintertid og D-Vitamin

Da har endelig vinteren kommet. Det er kaldt og friskt ute, men dessverre lite snø.  I hvert fall her vi bor. Men forhåpentligvis endrer det seg ganske snart.

Dagens innlegg skal handle om D-vitaminer. 

D-vitaminer er ekstra viktige i den årstiden vi nå går inn i, og jeg vil derfor vie dette vitaminet litt ekstra oppmerksomhet.

D-Vitamin

D-vitamin lages i huden vår når solstråler treffer den (solvitaminet).  Som regel greier man seg godt hvis man får litt dagslys på ansiktet og hendene sine hver dag. Man trenger altså ikke å bo i sydligere strøk.  Men om vinteren, derimot, bør man få i seg litt ekstra D-vitaminer gjennom maten.  Små barn, eldre og mørkhudede er spesielt utsatt for D-vitamin-mangel her i Norge, og bør spise mat som er rik på D-vitamin hele året. I Norge blir det anbefalt å gi barn D-vitamin tilskudd, enten i form av tran eller D-vitamin dråper fra 4 ukers alder til de er 4 år.

Hvorfor er det så viktig?

Hovedoppgaven til D-vitamin er å sørge for at nok kalsium blir tatt opp i tarmen, slik at man hele tiden har nok kalsium og fosfat i blodet. Dette er viktig fordi det er disse to mineralene som gjør skjelettet sterkt og hardt.

Hva skjer hvis du får for lite av det?

Hvis man får for lite D-vitamin hjelper det ikke hvor mye kalsium man spiser. Det vil ikke bli tatt opp nok kalsium i tarmen, og skjelettet får for lite kalsium og mister styrken sin. Da får man rakitt (hos barn) eller osteomalasi (hos voksne).

Osteomalasi betyr "bløtt ben", og er ikke det samme som osteoporose. Hvis man får det, tåler skjelettet mindre, og det skal ikke så mye til før man får bruddskader.

Rakitt gjør barna hjulbente. Det kommer av at beina ikke er sterke nok til å holde barnet oppe, og de blir derfor bøyd ut til siden. Både voksne og barn vil kunne få smerter i skjelettet. Dette er derimot veldig sjeldne sykdommer i Norge.

Hvordan kan du få nok vitamin D?

Anbefalt daglig inntak av vitamin D er på 7,5 µg for kvinner og menn, 10 µg for eldre, ammende, gravide og barn. Om sommeren får man som regel nok D-vitamin gjennom solen. Hvis man har lagt en solrik sommer bak seg kan man faktisk ha opparbeidet seg et lager som varer gjennom hele vinteren. Bruk av solfaktor, som anbefales for å redusere risikoen for hudkreft, gjør imidlertid at mindre D-vitamin lages fra solstrålene. For å være sikker på å få nok vitamin D bør man også spise vitamin-D-rik kost eller ta tilskudd. Behovet for dette er størst i vinterhalvåret.

Matvarer som inneholder D-vitamin:

·         Fet fisk
·         Fiskelever
·         Egg inneholder noe D-vitamin
·         Tran
·         D-vitamindråper
·         Biovit
·         De fleste multivitaminer inneholder også D-vitamin

For mye vitamin D gjør deg syk!

Hvis man spiser overdrevne mengder D-vitamin-tilskudd kan det skade nyrene. Barn er mer følsomme for dette enn eldre. Man bør derfor være varsom med å ikke ta mange tilskudd samtidig.
(Kilde: lommelegen)Hennes anbefalinger av tilskudd finnes HER, HER og HER

2 kommentarer:

  1. Takk for info! :D Hvordan går det med dere alle nå? :) *klem'

    SvarSlett
  2. Hei vennen! Her går alt bra :)

    Med dere og? <3

    SvarSlett