fredag 3. august 2012

Barns kosthold

Hva barna spiser

Stort sett så har barn I Norge gode kostvaner og et bra kosthold. De fleste barna som er i barnehagealder, spiser frokost, lunsj, middag og kvelds. Men likevel er det noen svakheter i kostholdet som går igjen. Mange barn spiser for mye ugunstig mettet fett, og de får i seg for store mengder sukker.  Mange får også i seg for lite jern og vitamin D.
Svakhetene skyldes i stor grad at barna spiser for lite frukt og grønnsaker, lite fisk og grove kornprodukter. En annen svakhet i barns kosthold er inntak av brus og søte drikker, i tillegg til godteri og andre søtsaker. For mange barn er det nesten blitt en hverdagskost med disse «svakhetene». Hva skjedde egentlig med «lørdagsgodt»?
Hvis et barn blir utsatt for et ernæringsmessig ugunstig kosthold over tid, vil barnet ha dårligere forutsetninger for god helse og utvikling. På kort sikt kan det bidra til overvekt og dårlig tannhelse.
Vi vet også at gode matvaner i barne- og ungdomsårene kan være med på å påvirke risikoen for en rekke alvorlige sykdommer i voksen alder.  Hvis barna vokser opp med et dårlig og usunt kosthold, vil dette være med på å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes type-2 og enkelte kreftformer.  Det kommer også stadig mer informasjon om at dårlig kosthold også kan ha innvirkning på psykisk helse.  (kilde: helsedirektoratet)
Så hva skal vi egentlig servere de skjønne små?
Vi kan slå fast med en gang at mat som inneholder sukker, dårlig fett og «tomme» kalorier, bør kuttes ut. Men dette gjelder også ferdig mat, kunstig søtningsmidler og karbohydrater i form av lyst brød, hvit pasta og hvit ris.
Velg heller dette:
-          Ren og naturlig mat uten tilsetningsstoffer
-          Grønnsaker
-          Bær
-          Belgfrukter
-          Nøtter, kjerner og frø
-          Kaldpressede matoljer
-          Fullkorns ris/pasta/brød
-          Egg


På de fleste brødposer som du finner i butikken nå, så finner du grovhetsskalaen. Velg helst det som er ekstra grovt når du velger brød eller knekkebrød. Grovt brød er en viktig kilde til fiber i kosten. For å kunne kalles grovt på skalaen, må brødet inneholde minst 50 % sammalt mel inkludert i hele korn.

Mills/Mesterbakeren Vita Hjertego' Ekstra grovt brød (testvinner):: En desidert vinner med en grovhetsprosent på 100, lite salt, mye umettet fett og mest fiber av alle. Inneholder også mye protein i forhold til de andre brødene.


Som variasjon til barn som er glad i brødmat, så er det er godt tips å lage frokostblandinger selv.

Eget innlegg om dette kommer :D

Jeg kommer også til å skrive flere innlegg som skal omhandle matpakker.
Vesla begynner nemlig snart i barnehagen,
og jeg har planer om å fylle opp matboksene hennes med mye sunn mat! ;) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar