torsdag 10. november 2011

Tåler min baby maten jeg serverer?

Tåler min baby maten jeg serverer?  (gjesteinnlegg fra Kristine)
av Kristine fra bloggen Gladerebarn

**********************************************************************************
gladerebarn.blogg.no
Det er spennende tider når vår baby starter med fast føde. Vi lurer gjerne igjen og igjen: tåler babyen maten vi serverer? Gulrot? Potet? Grøt? Gluten? Hva skal vi se etter? Hvilke signaler tyder på at en matvare ikke er så bra?

Reaksjoner på mat man ikke tåler kan være: eksem, utslett på huden, trøtthet, uro, utilpasshet, øreproblemer, dårlig immunforsvar, rennende nese, snørr, reaksjoner i luftveiene med f.eks tett pust, gulping, vondt i magen, forstoppelse, diare, grønn, slimete eller rar avføring. Hos større barn(og voksne) kan man kanskje få reaksjoner på konsentrasjon og humør. Reaksjonsmåtene er svært forskjellige. Og de kan selvfølgelig også forårsakes av andre ting enn mat. Men man har en helt unik mulighet til å følge med når man innfører en og en matvare i sin babys kosthold.

Ved klassisk allergi på mat, kommer reaksjonene med en gang. En matintoleranse kan vise seg fra 3 timer til 72 timer etter man har spist. Vær oppmerksom hvis din baby bestemt avviser en matvare eller spytter den ut igjen. Det kan være et tegn på at dens instinkter forteller at maten ikke tåles.


Intoleranse eller overfølsomhet varer ikke nødvendigvis så lenge. Fordøyelsessystemet til vår baby er enda umodent ved 6 mnd alder. Utelat matvaren en stund, og prøv igjen. I mellomtiden har babys fordøyelse blitt mer modent, og er kanskje klar neste gang du prøver. Det er stor fordel for barnet at man tidlig er oppmerksom i forhold til matintoleranse. Så kan man unngå å provosere tarmsystemet unødvendig.

Synes du symptomene ovenfor er så forskjellige? At det virker merkelig at f.eks øreproblemer kan ha med matintoleranse å gjøre? Forklaringen ligger i at 70% av immunforsvaret vårt sitter i mage-tarm-systemet. Og at symptomene dermed kan komme fra både immunforsvar og fordøyelse.

Noen matvarer er mer problematisk for kroppen å fordøye. Spesielt når fordøyelsen ikke er helt moden enda. De matvarene babyer reagerer mest på er: kumelk, gluten og egg. Har du allergi eller matintoleranse i familien, er det ekstra grunn til å følge nøye med ved introduksjonen av disse matvarene.

Gluten. I Danmark anbefaler myndighetene å vente med glutenholdig mat til barnet er 6 mnd. Glutenfrie kornslag er: ris, hirse, quinoa og mais. Av disse er antagelig ris og hirse mildest for de fleste. I Norge sier helsedirektoratet at introduksjon av gluten bør skje gradvis når barnet starter med fast føde, mens barnet fortsatt ammes. De anbefaler og at man varierer kornslagene i grøten det første leveåret, så ikke baby får mye hvetemel. Hvetemel og spelt er de kornslagene som inneholder mest gluten.

Noen eksperter anbefaler faktisk å vente med spelt til 11 mnd og hvetemel 12 mnd. Andre anbefaler å vente med all gluten til ca 1 år. Det hele er litt forvirrende siden "eksperter" anbefaler alt fra de første munnfuller til 1 år. Så du må selv gjøre deg opp en mening om hva som passer best. Alle er likevel enig i at gluten bør innføres mens man ammer. Det er det viktigste. Og å servere variert mat. Og å følge med på vår babys signaler.

Melk. Kumelk kan være vanskelig for kroppen vår å fordøye. Spesielt for små barn. Det er gjerne proteinet kasein som skaper problemer, eller melkesukkeret laktose som er vanskelig å spalte. Helsedirektoratet anbefaler oss å vente til 10 mnd før vi begynner med små mengder melk i maten, og vente til 1 år før vi serverer det som drikke. Melk kan også fortrenge jernet i maten. Det er en annen grunn til at vi blir bedt om å vente med melk. Baby trenger jernrik kost spesielt det første halvåret med mat, siden jernreservene man er født med er nærmest brukt opp ved 6 mnd alder.

Egg. Det er eggehviten de fleste reagerer allergisk på når det gjelder egg. Men aldri regler uten unntak. Har man reaksjoner på egg i familien skal man selvfølgelig være ekstra forsiktig og oppmerksom de første gangene, og kanksje vente til ca 1 år både med egg og plomme. Ellers er eggeplomme en næringsbombe av de sjeldne hvis baby tåler det. Og kan for mange begynnes med tidlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar