tirsdag 8. november 2011

Barn og rødbeter

Rødbeter

Egenskaper

Rødbete er mager kost. Den er en god mineralkilde som inneholder fosfor, kalsium og jern. Rødbeter bør ikke gis til barn under 6 mnd. grunnet høyt nitratinnhold.
Bruksområde

Rødbete har mange bruksområder. Kok rødbeter med skall og la bladfestet sitte på med ca 5 cm der dette følger med, dette for å unngå at saften i rødbeten renner ut i kokevannet. Etter koking fjernes skall og bladfeste og rødbeten serveres som varm grønnsak eller kald i salater. Kokte rødbeter til nypoteter med en smørklatt er en rett i seg selv. Rødbete er også godt egnet til sylting og brukes mye til silderetter eller som pålegg på brødskive med leverpostei. Den sprekeste råkosten får du med rødbeter som rives rå og blandes med gulrot. Kan også bakes i ovn.Kvalitetskrav

Rødbete skal være hele uten skader eller bløte flekker. Yngre rødbeter i bunt bør være vasket. Bladfestene skal være sprø og saftige. Innvendig skal rødbeten være farget jevnt uten lyse ringer mellom de synlige vekstlagene.

Kilde: http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/rodbete/

2 kommentarer:

  1. Så har rødbete en fantastisk sterk og herlig farge! Blir glad av å se den :-D Jeg gjør som du sier til sist, rasper rødbete rå og spiser den med litt god virgin olje og pittelitt salt og pepper. Ha en fin kveld :-)

    SvarSlett
  2. Ja rødbete fargen er helt fantastisk å se på :) Og så passer det godt til pålegg også :) Mange bruksområder!

    Ha en fin kveld du også Elin :)

    SvarSlett